Türk Eczacıları Birliği olarak mesleğimizin tüm uygulama alanlarını geliştirmek, meslektaşlarımızın karşılaştıkları problemlere çözüm üretmek ve karşılaşmaları olası sorunları öngörerek koruyucu önlemler almak başlıca görevimiz ve hareket noktamızdır.
Meslektaşlarımıza uygulama kolaylığı sağlamak amacıyla hazırlanan TEBEOS Eczane Otomasyon Programının ardından, halkımıza verilen ilaç ve eczacılık hizmetinin kalitesini yükseltmek üzere İlaç Bilgi Kaynağı ve Farmasötik Bakım Asistanı TEBRP’nin hazırlıkları tamamlanmış ve ilk sürümü TEBEOS kullanıcılarına sunulmuştur.
TEBEOS VE TEBRP NASIL HAZIRLANDI
Eczane yönetiminde ve eczane içi işleyişinde meslektaşlarımıza YARDIMCI olmak üzere TEBEOS eczane otomasyon programı 2010 YILI Mayıs ayında hayata geçirilmiştir. TEBEOS, Türkiye genelinde 24 bin eczanemize ücretsiz olarak dağıtılmıştır.
TEBEOS İçindeki Bazı Uygulamalar
İTS İşlemleri
SGK Reçete Aktarımları
Kurum Reçeteleri
Alış - Satış İşlemleri
Depolardan E-fatura Aktarımları
Muhasebe ve Stok İşlemleri
Raporlar ve İstatistikler
Hasta İşlemleri
Cari İşlemler
Fiyatı Düşen İlaçlarla İlgili Stok Zarar Takibi
Kurulum ve kullanım oranı her geçen gün yükselen bir grafik çizmekte olan TEBEOS’un veri tabanı yapılandırılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün işlem prosedürlerine uyum esas alınmıştır. Bu sayede, İlaç Takip Sistemine geçiş, G2D’li ürün sorgulamaları ve stok zararı bildirimleri gibi işlemlerde, meslektaşlarımıza yol gösterici hizmet vermek hedeflenmiştir.
TEBEOS KULLANICILARININ SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
Türk Eczacıları Birliği’nin, meslektaşlarına hizmet etmek ve eczacılık mesleğine katkıda bulunmak amacıyla hazırladığı TEBEOS Programı, meslektaşlarımızın katkıları ve örgütümüzün gücüyle hızla gelişmektedir. Şu anda 13.000 in üzerindeki eczanede kullanılan TEBEOS’un kullanıcı sayısının her geçen gün artması, meslektaşlarımızın programımızı sahiplenmesinin ve güç birliğimizin en açık göstergesidir.
TEBEOS, TEBRP İLE GELİŞİYOR
Meslektaşlarımıza sunduğumuz hizmetin kalitesini artırmak ve halkımıza verilen ilaç ve eczacılık hizmetini daha ileriye taşımak amacıyla hazırlanan TEBEOS, eczacılığın bilimsel ortamında ve yine eczacılar tarafından geliştirilmeye ve ilerlemeye devam etmektedir. TEBEOS eczacıların temel çalışma platformunu oluşturacak, provizyon işlemleri ile tam entegre, ilaç bilgi kaynağı veri tabanını bilimsel eczacılık hizmetinin etkin sunumu için meslektaşlarımızın hizmetine sunma ve eczacıların Farmasötik Bakım Asistanı olma vizyonuna sahip tek eczane yazılım programıdır. TEBEOS içerisinde bir modül olarak hazırlanan TEB RP İlaç Bilgi Kaynağı, Ocak ayında kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. TEB RP İlaç Bilgi Kaynağı, meslektaşlarımızın Farmasötik Bakım Asistanı olacaktır.
TEBRP NASIL HAZIRLANDI
İlaç ve eczacılık hizmetinin verilmesi sırasında meslektaşlarımıza kolaylık sağlamak amacıyla hazırlanan TEBRP içerisinde, ilaç bilgileri, reçeteye yazım ve geri ödenme koşulları, ATC ve NFC kodları, besin etkileşimleri, testler, birim dönüşümleri, reçete türleri, yurtdışından ilaç temini, faydalı bilgiler ve mevzuat (hukuksal dokümanlar) bölümleri yer almaktadır. Bu bölümlerin hazırlanmasında, çok sayıda meslektaşımız ve çalışanımız görev almıştır.
İlaç Veri Girişleri: Türk Eczacıları Birliği tarafından, internet üzerinde bir web yazılımı uygulaması hazırlanarak, Türkiye’de bulunan tüm ilaç firmaları ve ayrıca, AİFD, TİSD ve İEİS ile iletişime geçilmiş, firmalara, kendilerine ait ürünlerle ilgili bilgi girişi yapmaları çağrısında bulunulmuştur. Firmalar tarafından girilen tüm ilaç bilgileri TEBEOS VE TEBRP Biriminde görevli meslektaşlarımız tarafından kontrol edilerek sisteme kabul edilmiştir.
ATC Kodları: Dünya Sağlık Örgütü’nün ATC Kodları konusundaki çalışmalarını gerçekleştiren departman ile bağlantı kurularak güncel ATC Kod listesi satın alınmıştır. Her ilacın içerdiği etken madde üzerinden hazırlanarak Türkçeleştirilmiştir.
NFC Kodları: European Pharmaceutical Market Research Association (EphMRA) tarafından hazırlanan, 2010 tarihli güncel NFC Kılavuzunda var olan bilgilerin taranmasının ardından, veritabanında var olan kodların bu doğrultuda güncellenmesi ile hazırlanmıştır.
Besin Etkileşimleri ve Etken Madde İlişkilendirmeleri: Micromedex© İngiltere yetkilileri ile bağlantı kurulup portal kapsamındaki tüm veritabanlarının Türk Eczacıları Birliği kullanıcı hesabı ile ücretsiz kullanıma açılması sağlanmış akabinde programın 2011 sürümünün aboneliği satın alınmıştır. Besin etkileşimleri ve etken madde ilişkilendirmeleri bu kaynaktan yararlanılarak kontrol edilmiştir. TEBEOS ve TEBRP veritabanlarında yer alan tüm etken maddeler; Micromedex ve PubMed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ) portalları, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) resmi internet sitesi ve internetteki benzeri siteler taranarak güncellenmiş, gerekli sinonim eşleşmeleri yapılmıştır. Veritabanında var olan tüm ilaçların eski-yeni barkod eşleştirmeleri yapılmış ve gereken ilaçlar için güncel barkodlar eklenmiştir. “Soğuk Zincir” kapsamında yer alan ürünler Birliğimiz tarafından hazırlanan listelerden belirlenip, veritabanında güncellenmiş, Programın bu tür ilaçlar için “Soğuk Zincir” uyarısı vermesi sağlanmıştır. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan “Ara Ürün” listesi taranıp, veritabanında bu kapsamdaki ürünlerin bilgileri ve fiyatları güncellenmiştir.
Prospektüs ve Kısa Ürün Bilgisi: Firmalar tarafından girişi yapılan prospektüsler, programa uygun formata dönüştürülmüştür. Prospektüs/KÜB-KT bilgileri doğrultusunda; ilaçların etken madde bilgileri ile miktarlarının, NFC ve ATC kodu bilgilerinin, gebelik kategorilerinin TEBRP veritabanına girişi için bir modül hazırlanmıştır.
Güncel SUT Bilgileri: Meslektaşlarımızın başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere, geri ödeme kurumları için yaptıkları reçete girişi işlemlerinde ve ilaçların reçeteye yazım ve geri ödenme koşullarını takip etmekte yaşadıkları sorun ve sıkıntıları azaltmak amacıyla, güncel SUT bilgileri TEB Rp veri tabanına eklenmiştir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İlaç Fiyat listeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve geri ödemeye esas teşkil eden listeler (Ek-2/D ve Ek-2/E) takip edilerek, TEBEOS ve TEBRP veri tabanındaki ilaç fiyat bilgileri, kamu kurum iskontoları ve kamu fiyatları düzenli olarak güncellenmektedir. Medula Provizyon Sistemi temel alınarak düzenlenen SUT Bilgilerinin yanı sıra, Kamu Eşdeğeri alanı da güncel eşdeğer uygulamalarını ve ilaç fiyat farklarını yansıtmaktadır.
Faydalı Bilgiler: Tüm TEBRP kullanıcıları için yol gösterici olabilecek kısa bilgi notları içeren ve ilgili alanlara yönlendirme sağlayan faydalı bilgiler bölümünün kapsamı, güncel gelişmeler doğrultusunda genişletilmektedir. Son olarak, SGK tarafından 01.11.2010 tarihinde uygulamaya başlanan E-Rapor düzenlemelerine bağlı etken madde kodlarını içeren listeler veri tabanımıza yüklenmiş ve kullanıcılarımızın bilgilerine sunulmuştur.
TEBRP İlaç Bilgi Kaynağı’nın hazırlanmasında, Eczacılık Fakültelerimiz ile bağlantıya geçilmiş, akademisyenlerimiz ve eczacılık fakültesi öğrencileri ile ortak çalışma ortamı sağlanmıştır. Hocalarımızın ve meslektaşlarımızın verdiği destek ve katkının yanı sıra, gelecekteki meslektaşlarımız olan eczacılık fakültesi öğrencilerinin, ileride kendilerinin de kullanacağı bir programın hazırlanmasına katkı koymaları Birliğimiz açısından gurur vericidir.
NİÇİN TEBEOS, NİÇİN TEBRP
Tüm alt yapı çalışmaları ve bilimsel verilerin, hem TEBRP Programı içerisinde ayrı olarak, hem de TEBEOS Eczane Yazılımı ile bütünleşik çalışması sağlanarak Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilmiştir.
Meslektaşlarımızın kullanımına sunduğumuz TEBRP fonksiyonları anlık uyarı sistemi ile çalışmaktadır. TEBEOS Programı içerisinde anlık uyarı yöntemi ile hem sisteme reçete girişi esnasında “Rp uyarısı”, hem de toplu kontrollerin yer aldığı “TEBRP” raporları şeklinde uyarı vermektedir.
Mesleki uygulamalarımızı geliştirmek ve ileriye taşımak, tüm sağlık profesyonellerinin ortak, güncel ve doğru veri tabanını kullanmaları hedefimizin ilk faz çalışmalarını tamamladığımız TEBRP, Farmasötik Bakım Asistanınız olma yolunda en önemli adımını atmış bulunmaktadır.
Sağlık hizmeti sunucuları olarak, hastalarımızın da bilinçlendirilmesi aşamasında, Hasta Bilgilendirme Broşürleri ile desteklediğimiz projemiz, çok kısa bir süre içerisinde, meslek içi eğitim programlarını, akademi bünyesinde gerçekleştirilen eğitim ve bilgilendirme fonksiyonlarını, TEB Ekip kapsamında hasta takip fonksiyonlarını da hayata geçirecektir.
TEBEOS ve TEBRP ile ilgili tüm görüş ve önerilerinizi bildirmeniz, programlarımızı geliştirmemize, daha iyi yerlere getirerek sizlere daha iyi hizmet verebilmemize katkı sağlayacaktır. |
| |